Politika kolačića

Strauss Adriatic Politika kolačića


Naši digitalni mediji koriste kolačiće i slične tehnologije ("kolačići") i podložni su pribavljanju vaše saglasnosti kada to zahteva važeći zakon.


Ova Politika kolačića ("Politika") opisuje kako Strauss Adriatic, ("Strauss Adriatic" ili "mi", „naši“), koristi kolačiće na digitalnim medijima i našu posvećenost poštovanju vaše privatnosti u vezi sa upotrebom kolačića na našim internet sajtovima, aplikacijama, socijalnim mrežama („digitalnim medijima“).


Strauss Adriatic sa sedištem na adresi Miloša Obilića 41, Šimanovci 22310, Republika Srbija (u daljem tekstu: Strauss Adriatic), sastavni je deo Strauss Group sa sedištem u Petah Tikva (49 Ha-Sivim St), Izrael. Internet lokacija www.25sat.rs je u vlasništvu Strauss Adriatic.


Pre upotrebe naših digitalnih medija pažljivo pročitajte ovu Politiku kolačića. Ako se ne slažete sa istom, nemojte koristiti naše digitalne medije.


Zadržavamo pravo izmene ove Politike kolačića ili naše Politike privatnosti. Molimo vas da redovno pregledate ovu Politiku o kolačićima i našu Politiku privatnosti kako biste bili sigurni da ste upoznati sa svim pojedinostima koji se mogu ticati obrade vaših podataka o ličnosti.
 

Šta su kolačići?


Kolačići su mali tekstualni fajlovi ili delovi informacija koji se čuvaju na vašem računaru ili mobilnom uređaju (kao što je pametni telefon ili tablet) kada posetite naš digitalni medij. Kolačić obično čuva ime internet stranice/aplikacije iz koje kolačić dolazi, životni vek kolačića (tj. koliko dugo ostaje na vašem uređaju) i jedinstveni identifikator - obično slučajno generisan broj.


Oni najčešće omogućavaju analizu poseta korisnika u cilju poboljšanja iskustava korisnika.


Smatra se da korisnik prilikom pregledanja internet stranica www.25sat.rs daje svoj pristanak za instalaciju kolačića, odnosno pristanak za korišćenje i obradu ličnih i drugih podataka, a što uključuje i mogućnost obrade povezanih podataka koji su vidljivi iz kolačića.
 

Zašto koristimo kolačiće?


Kolačići olakšavaju korišćenje naših digitalnih medija i pomažu nam da prilagođavamo naše usluge i proizvode prema vašim potrebama.


Kolačići mogu učiniti navedeno jer naši digitalni mediji mogu ove datoteke čitati i pisati, te omogućavajući digitalnim medijima da vas prepoznaju i zapamte važne informacije, koje vašu upotrebu naših digitalnih medija mogu učiniti personalizovanijom (na primer, pamćenje podešavanja preferenci). Kolačići se takođe mogu koristiti za poboljšanje budućih aktivnosti i iskustava na našim digitalnim medijima.


Kolačiće takođe koristimo za sakupljanje anonimnih, zbirnih statistika koje nam pomažu da razumemo kako posetioci koriste naše digitalne medije, kao i zarad poboljšanja strukture i sadržaja naših digitalnih medija.


Koje su različite vrste kolačića koje koristimo?


Kolačići koje koristimo mogu biti sesijski ili trajni, ili prve ili treće strane.


Trajni kolačići se koriste da bi se sačuvali vaši podaci za prijavljivanje i zapamtila vaša podešavanja za buduće posete naših digitalnih medija i usluga. Trajni kolačić čuva se kao datoteka na vašem računaru i tamo ostaje čak i kada zatvorite svoj internet pretraživač. Ovaj kolačić́ može da pročita samo digitalni medij koji ga je stvorio, kada ponovo budete posetili internet stranicu.


Sesijski ID kolačići koriste se za omogućavanje određenih funkcija na našim digitalnim medijima i uslugama, kako bi se što bolje razumela vaša interakcija sa našim uslugama i radi nadgledanja agregatne upotrebe i internet prometa. Za razliku od trajnih kolačića, kolačići sesije se brišu sa vašeg računara kada zatvorite pretraživač. Oni obično čuvaju anonimni identifikator sesije na vašem računaru što znači da možete da pretražujete sajt / aplikaciju, bez potrebe da se prijavljujete na svaku stranicu.


Kolačići prve strane su naši kolačići koje koristimo za poboljšanje vašeg iskustva. Oni su povezani sa ličnim podacima korisnika. Nijedna treća strana nema pristup informacijama koje sakupljamo putem naših kolačića.


Kolačići treće strane su kolačići koje treća lica stavljaju na naše digitalne medije da bi pružili svoje usluge - ovo uključuje kolačiće koji se koriste za oglašavanje. Oni stavljaju ove kolačiće na vaš uređaj u naše ime kada posetite naše digitalne medije, a to im pomaže da pružaju svoje usluge. Možete pronaći više informacije o ovim kolačićima u njihovoj Politici privatnosti.


Ispod je lista različitih vrsta kolačića koje možemo koristiti na našim digitalnim medijima. Kada se kolačići koriste za prikupljanje podataka o ličnosti, odredbe objašnjene u našoj Politici privatnosti takođe se primenjuju pored ove politike.
 

1. Esencijalni kolačići
 

Kolačići koji su neophodni za naše digitalne medije, da bi funkcionisali i vi bili u mogućnosti da u potpunosti koristite usluge i funkcije. Bez ovih suštinskih kolačića, određene funkcije i usluge na našim digitalnim medijima neće ispravno raditi i vaše korišćenje biće znatno otežano ili čak nemoguće.


Takođe koristimo tehničke kolačiće koji omogućavaju našim digitalnim medijima da zapamte vaš izbor na našem digitalnom mediju (kao što su vaše korisničko ime, jezik ili regijska lokacija na kojoj se nalazite) zarad prilagođavanja i personalizacije. Ovi kolačići ne prikupljaju nikakve informacije o vama koje mogu biti korišćene u reklamne svrhe ili pamćenja vaše istorije pretraživanja.
 

Ko postavlja kolačić tip opis/svrha
 

Ovi kolačići su neophodni zarad naših digitalnih medija, smatraju se nametljivim kolačićima koji poboljšavaju internet iskustvo i zbog toga se ne zahteva pristanak, a njihova upotreba ne može se isključiti.
 

2. Plug-in kolačići društvenih mreža


Ti se kolačići odnose na usluge koje pružaju treća lica, npr. dugmad „Like” i „Share”.


Svrha im je da vam pruže usluge ili zapamte preferencije deljenja na društvenim mrežama.


Društvena mreža koja omogućuje aplikacijsko dugme kolačićem se može služiti da vas identifikuje, čak i ako ga niste koristili tokom pregledanja naše stranice. Ova vrsta praćenja može omogućiti određenoj društvenoj mreži da bude upoznata sa činjenicom da pregledate našu internet stranicu i to samim time što je ta društvena mreža aktivirana na vašem uređaju (open session) dok pregledate našu internet stranicu.


Mi nemamo nadzor nad postupcima kojima društvene mreže prikupljaju informacije, o tome kako pregledate naše internet stranice koje su povezane sa podacima o ličnosti koje one imaju. Molimo vas da pročitate politiku zaštite podataka tih društvenih mreža kako biste shvatili eventualne posledice korišćenja istih, naročito u pogledu informacija koje se odnose na marketing i pregledavanja koja se mogu prikupljati aplikacijskim dugmićima. Te zaštitne politike trebale bi vam omogućivati da izmenite svoje izbore u pogledu tih mreža, menjajući postavke svojih korisničkih naloga na tim mrežama.


Naši digitalni mediji koriste sledeće kolačiće na društvenim mrežama:


Ko postavlja kolačić tip opis/svrha


Da biste onemogućili praćenje svih kolačića od strane društvenih mreža na Facebook-u i Twitter-u, idite na Opšte postavke naloga na Facebook-u i Twitter nalozima, zatim kliknite na opciju za isključivanje.
 

3. Analitički kolačići
 

Naši digitalni mediji mogu takođe koristiti kolačiće Google analitike. Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako koristite i kako se krećete kroz naše digitalne medije. Na primer, oni vode evidencije koje ste internet stranice posetili najviše, IP adrese (internet protokola), vrste pretraživača, provajdera internet usluga (ISP), reference / izlazne stranice, operativne sisteme, datume / vremena, podatke klika (clickstream data).


Mi koristimo ove informacije da analiziramo trendove korišćenja, da bismo upravljali našim digitalnim medijima, kako bismo pratili kako se korisnici kreću kroz naše digitalne medije i sakupili opšte demografske informacije o tome koji korisnici koriste naše digitalne medije.


Naši digitalni mediji koriste sledeće analitičke kolačiće:


Ko postavlja kolačić, tip opis/svrha


Da biste onemogućili praćenje kolačićima Google analitike na svim internet sajtovima koje posećujete, idite na http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
 

4. Kolačići marketinga i profilisanja

Mi koristimo usluge kompanija koje vrše reklamiranje dok posećujete naše digitalne medije, stoga dozvoljavamo ovim kompanijama da čuvaju i pristupe svojim kolačićima na računarima ili mobilnim uređajima u svrhu prikazivanja tih reklama.


Ove kompanije koriste kolačiće za prikupljanje informacija o vašim posetama na našim i drugim digitalnim medijima (ovo ne uključuje podatke o ličnosti kao što su vaše ime, adresa, adresa e-pošte ili telefonski broj). U kombinaciji sa informacijama koje vas ne mogu identifikovati, o vašim kupovinama i interesima sa drugih internet sajtova, oni ih mogu koristiti za pružanje reklama o robi i uslugama koje mogu biti od interesa za vas.


Naš digitalni medij koristi sledeće kolačiće oglašavanja:


Ko postavlja kolačić, tip opis/svrha


Da biste onemogućili kolačiće Google reklamnog praćenja na svim internet sajtovima koje posećujete, idite na http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
 

5.Flash“ kolačići
​​​​

Takođe koristimo „Flash“ kolačiće (poznate i kao lokalno skladištene objekte) i slične tehnologije za personalizaciju i poboljšanje vašeg internet iskustva.


Na sledećoj internet stranici možete naučiti kako da upravljate „Flash“ kolačićima:


http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager06.html


Imajte na umu da odbijanje prijema „Flash“ kolačića će verovatno značiti da naši digitalni mediji neće ispravno funkcionisati i stoga nećete biti u mogućnosti da u potpunosti koristiti naše digitalne medije, odnosno usluge.
 

Koliko dugo se čuvaju kolačići?
 

Kolačići će se čuvati prema opštem pravilu, u skladu sa vremenom neophodnim za ispunjenje svrhe prikupljanja kolačića.
 

Kako kontrolisati kolačiće na našim digitalnim medijima?
 

Osim kolačića koji se kvalifikuju kao esencijalnim, gore navedeni kolačići koji se mogu koristiti prilikom pregleda naših digitalnih medija biće instalirani na vaš računar samo ako ste pročitali i složili se sa banerom koji se pojavljuje na našoj početnoj stranici.


Interakciju sa kolačićima takođe možete da kontrolišete i u zavisnosti od vašeg internet pretraživača. Pročitaj odeljak "Pomoć" u pretraživaču koji koristite da biste saznali kako to funkcioniše.


Imajte na umu da ako isključite ili onemogućite kolačiće, možda nećete biti u mogućnosti da se prijavite na svoj nalog, pogledate sadržaj ili koristite druge funkcije na našim digitalnim medijima. Takođe može se desiti da delovi naših digitalnih medija uopšte ne rade ili se neočekivano ponašaju.


Ako koristite različite uređaje za pregled i pristup našim uslugama, kao što je pametni telefon ili tablet, kao i vaš računar, trebalo bi da obezbedite da svaki pretraživač, na svakom od uređaja, bude prilagođen vašim potrebama preferencije kolačića.


Da biste saznali više o kolačićima, uključujući kako da vidite koji su kolačići postavljeni i kako da njima upravljate i/ili ih obrišite posetite http://www.allaboutcookies.org/


Kako da nas kontaktirate?


Ako imate pitanja, komentare ili zabrinutosti u vezi sa Politikom kolačića, molimo vas da nas kontaktirate na info@25sat.rs


​​​​​​​Ažurirano: avgust, 2019

loader